Heeft u ook wel eens slapeloze nachten vanwege het slapen van uw kind? Of beter gezegd: het niet slapen van uw kind? Een veelgehoord probleem bij jonge kinderen is dat ze ’s avonds, terwijl de bedtijd allang verstreken is, nog klaarwakker zijn. Genoeg slaap is heel belangrijk voor een kind: omgevingsprikkels worden uitgeschakeld en de hersenen krijgen rust. Dit heeft een positief effect op het geheugen en het afweersysteem, er worden groeihormonen aangemaakt en het kind krijgt weer energie voor de nieuwe (mid)dag.  Echter, hoeveel ‘genoeg slaap’ is, verschilt per kind en per periode.

Wat nu als uw kind ook een fase doormaakt van moeilijk in slaap komen of doorslapen?

Moeizaam in slaap komen en doorslapen is vaak fasegebonden gedrag. Dat wil zeggen: het komt en gaat in fasen. Dit kan komen door ontwikkelingssprongen, angsten, minder goed in hun velletje zitten, aandacht nodig hebben, spanning of gewoon niet willen slapen omdat het veel te leuk is om wakker te zijn. Kinderen hebben dan veel baat bij een vast ritme en daar hoort ook een vast naar-bed-breng-ritueel bij.

Op de dagen waarop een kind naar de kinderopvang gaat, ziet hij/zij u als ouder meestal minder dan wanneer jullie samen thuis zijn. Het is op die dagen daarom extra belangrijk om de rust en tijd te nemen voor het samen zijn en het naar-bed-breng-ritueel, eigenlijk nog meer tijd dan normaal. Gevolg is dat een kind misschien iets later in bed ligt dan normaal gesproken het geval, maar dan wellicht wel in één keer kan inslapen. Dus geen beeldschermen maar samen nog even spelen of boekjes lezen en bewust tijd doorbrengen.

Daarnaast kan moeilijk in slaap komen juist ontstaan door vermoeidheid: oververmoeidheid/overprikkeling is een belangrijke reden om de slaap niet te kunnen vatten. Net als bij kinderen die heel vroeg wakker worden ’s ochtends: het kan helpen om het kind eerder (!) naar bed te laten gaan ’s avonds. Zeker een dag bij ons op de kinderopvang is intensief met meer prikkels voor een kind.

Vermoeidheidssignalen die kinderen uitzenden zijn vaak subtiel en worden nog wel eens gemist waardoor kinderen dus eigenlijk te vermoeid kunnen zijn. Het klinkt tegenstrijdig, maar juist meer rust kan dus helpen bij de slaapproblemen van een kind. Dit maakt ook dat het overslaan van de middagslaap niet gelijk de oplossing hoeft te zijn voor de slaapproblemen, Het kind raakt dan immers nog vermoeider. Ook zien we vaak dat een kind gewoon nog niet toe blijkt te zijn aan het overslaan van de middagslaap. Hij of zij raakt gedurende de dag steeds vermoeider en zit zichzelf echt in de weg, het welbevinden wordt aangetast. Een kind wakker houden op het kinderdagverblijf is dan geen optie.

Helaas hebben we niet altijd de volledige controle over de ontwikkeling van kinderen en lukt het niet altijd om de fases met bijbehorende problemen waar ze doorheen gaan te stoppen. Dit accepteren kan rust geven. Een van de belangrijke uitgangspunten van onze groene kinderopvang is de gedachte dat kinderen normaal gesproken heel goed zelf aangeven wat ze nodig hebben. Als je op die manier durft te denken en er relaxed in kunt staan als het even anders gaat dan je als opvoeder eigenlijk in gedachten hebt, wordt het slapen (of eten, of zindelijkheid, enz., enz.) geen machtsstrijd en zul je merken dat deze fases of ‘problemen’ meestal ook het snelst weer overgaan.

Als pedagogisch medewerker horen we graag of uw kind moeite heeft met in slaap komen of doorslapen. We willen altijd meedenken in wat we hierin kunnen betekenen.

Buiten slapen
Uit onderzoek blijkt dat kinderen buiten beter en langer slapen, ze zijn fitter en vrolijker en eten beter. Doordat de kinderen buiten liggen horen en zien ze van alles; de vogeltjes die fluiten, de bladeren die ritselen, de wind die blaast, de regen die neervalt, de kippen die rondscharrelen etc. Al deze dingen hebben een rustgevende werking op de mens, zo ook op een kind. Naarmate het buiten kouder is, worden de kinderen aangekleed met meer laagjes. Bij Hooi hooi geven ouders toestemming voor het buitenslapen. Kinderen slapen bij Hooi hooi buiten totdat blijkt dat het niet meer werkt. Op dit moment heeft Hooi hooi 4 buitenbedjes we zetten ze op verschillende plekken rekening houdend met het weer en uitzicht op de dieren en/of de natuur. Meer lezen over buitenslapen, lees meer Buiten slapen voor baby’s

Vlake, september 2020

Hooi hooi is aangesloten bij de VAK (Verenigde Agrarische Kinderopvang)! Dit betekent dat wij werken volgens de Groene Pedagogiek, ook wel de Groene visie genoemd. Dat merkt u op verschillende gebieden, bv het vele buitenspelen, het contact met dieren en de keuze voor kleur- en materiaalgebruik in de ruimten. Het kan betekenen dat we zaken anders doen dan u wellicht gewend bent of verwacht, op basis van andere kinderopvang, onderwijs of eigen jeugd. Door middel van nieuwsberichten, gesprekken met ouders, thema-avonden informeren wij jullie over onze visie. Wil je meer weten over ons beleid? Of over een protocol over bovenstaand onderwerp, stuur gerust een mail naar info@hooi-hooi.nl of vraag ernaar bij de pedagogisch medewerkers.