Bij Hooi hooi volgen we het tempo van jouw kind bij het zindelijk worden. Je kind geeft aan of hij/zij interesse heeft in het zindelijk worden. Dit moet vanuit het kind komen en het kind moet er zowel lichamelijk en geestelijk klaar voor zijn.

We ervaren dat het zindelijk worden vaak lastiger of spannender is bij Hooi hooi. Het is een andere omgeving dan thuis. Soms gaat het thuis al goed en heeft het kind hier nog ongelukjes. Er is ook veel afleiding bij Hooi hooi. Er zijn veel kindjes om mee te spelen en er is ook veel speelgoed. We zijn vaak in de tuin of op het erf en dan is er geen wc om de hoek. Soms is het voor kinderen dan lastiger om op tijd naar de wc te gaan. We vragen tijdens verschoonrondes of je kind naar de wc wil. Zodra een kind thuis bezig is met zindelijk worden zullen we vaker vragen of kinderen naar de wc willen.

Bij Hooi hooi vinden we het belangrijk om kinderen positief te benaderen. Dit doen wij dus ook bij het zindelijk worden. Als je kind een ongelukje heeft gehad is dit niet erg. Dit kan gebeuren en we trekken dan schone kleren aan. We geven niet meteen een luier aan, omdat je kind het nogmaals mag proberen. Tenzij je kind duidelijk aangeeft dit te willen. Het is niet erg als het een keer niet lukt. De kinderen moeten nog leren om op tijd naar het toilet te gaan. Door een ongelukje te hebben, ervaren ze ook dat ze eerder hadden moeten gaan en dit helpt ook bij het zindelijk worden. Over het algemeen vinden kinderen het krijgen van ontlasting moeilijker dan het plassen op de wc. Dit heeft vaker meer tijd nodig dan het leren plassen op de wc. Soms vinden kinderen het fijn om dan een luier aan te krijgen. Dat mag ook. Wij doen de luier weer uit na het krijgen van de ontlasting. Ná drie ongelukjes doen wij je kind weer een luier aan, omdat het voor een kind niet fijn en goed is voor het zelfvertrouwen als er meerdere ongelukjes zijn. Ondanks een luier zullen wij natuurlijk blijven vragen of je kind naar de wc wil.

Wij maken geen gebruik van beloningssystemen tijdens het zindelijk worden. Dit past niet bij onze visie. Kinderen mogen zindelijk worden, omdat ze er aan toe zijn. Niet omdat ze dan een sticker krijgen. Stel je voor dat je zo je best doet om te plassen, maar het lukt niet. Dan is het extra teleurstellend als je ook nog eens geen sticker krijgt. Het geven van een sticker of cadeautje kan het voor de kinderen ook spannender maken. Wij zullen natuurlijk wel complimentjes geven aan het kind als het goed op de wc heeft geplast. Maar ook als het niet lukt dan is het goed dat je kind het heeft geprobeerd.

Als je kind nog bij Hooi hooi slaapt dan geven wij ook een luier aan in bed. Vooral de eerste periode dat je kind nog bezig is met zindelijkheid is het spannend om ook in bed geen luier aan te hebben. Daarnaast is het bij ons vanuit hygiënisch oogpunt ook van belang om een luier aan te doen in bed. Er slapen op andere dagen ook andere kinderen in die bedjes. We zullen communiceren met de ouders als we denken dat het kind geen luier meer aan hoeft in bed bij Hooi hooi.

Het is heel natuurlijk dat kinderen na een succesvolle zindelijkheidsperiode een terugval krijgen. Factoren van buitenaf kunnen hier invloed op hebben bijvoorbeeld bij de sinterklaasperiode. Het duurt soms even, maar kinderen pakken het zindelijk worden vanzelf weer op. Blijf positief en geef je kind de tijd.
Wij willen het volgende aan jullie vragen:

  • Neem zeker 4 schone onderbroeken en broek mee + een paar extra sokken.
  • Stop een extra plastic tas of wetbag in de tas
  • Geef je kind broeken aan die het makkelijk uit kan doen zoals bijvoorbeeld een joggingbroek, rokje of jurkje. Bij voorkeur geen spijkerbroek.
  • Geef je kind geen rompertje aan of broekpak.
  • We hebben het ongelukje al besproken met kinderen. Geef kinderen vertrouwen door niet te veel aandacht op het ‘ongelukje’ te richten bij het ophalen.

Vieze wasjes doen wij in de plastic tas of wetbag, in de tas van je kind. Als er ontlasting in de onderbroek zit dan spoelen wij de onderbroek uit. Wij gebruiken bij Hooi geen luierbroekjes en ouders hoeven deze ook niet mee te geven.

Het zindelijk worden is een proces wat tijd nodig heeft. Heb je vragen, dan horen wij dat graag!