Loose parts

Werken met Loose Parts

Ik krijg regelmatig van medewerkers verzoeken om speelgoed aan te schaffen. En nu iedereen is op de groepen weer heerlijk bezig om de lente naar binnen te halen!

Onlangs hebben we op alle groepen nieuwe speelkeukentjes aangeschaft. Van verschillende kanten kreeg ik het verzoek voor speelgoed groente en fruit en ik had ook een bestelling klaar staan. Echter die heb ik gewist …..

Niet omdat ik zo tegen ben op dit soort (hout) speelgoed, in tegendeel. Maar juist een speelkeukentje is leuk in te richten met loose parts (nog leuker passend bij het seizoen), maar zeker ook alle andere zones in de ruimte.  Alleen de speelkeukentjes waren aanleiding tot deze gedachtegang.

Op het moment dat wij de keukentjes inrichten met gekaderd speelgoed, geven wij als volwassenen het spel weer richting, kaders en woorden. Misschien moeten we het juist bij het kind leggen, spelen met loose parts prikkelt je kind om op ontdekking uit te gaan. En om ánders naar materiaal te kijken. Het prikkelt dus de fantasie! Spelen met loose parts stimuleert dus verschillende vaardigheden, waaronder de fijne motoriek, probleemoplossend vermogen, creatief denken en taalontwikkeling.

Je hebt je ongetwijfeld weleens verbaasd hoe vindingrijk kinderen kunnen zijn. Van letterlijk niks kunnen ze iets maken. Ze vinden een houten stokje buiten op straat. Voor jou een nietszeggend stokje, maar voor je het weet is dat de toverstaf van Elsa (de prinses uit de film Frozen) en zit je kind in een rollenspel met Elsa, Anna, Olaf, Hans, Kristoff en Sven.

Loose parts zijn veelzijdige materialen die uitdaging bieden. Kinderen moeten zelf kunnen kiezen hoe ze spelen met de loose parts. Zij bepalen, ontdekken en creëren en kunnen zo dus héél véél variaties maken met één en hetzelfde materiaal. Dit is dus compleet het tegenovergestelde als een puzzel, waar slechts één oplossing geldt voor de puzzelstukjes. Materialen waar je aan kunt denken zijn: keien, takken, plankjes, linten, ringen, knijpers, lepels, buizen, schuursponsjes, verfmenghoutjes, lege blikken …

Waarom loose parts?

  1. Loose parts stimuleren actief leren en creativiteit– Kinderen zoeken immers zelf nieuwe mogelijkheden, spelideeën en oplossingen met het materiaal.
  2. Loose parts helpen een kind meer vaardigheden en competentieste ontwikkelen dan de meeste moderne speeltjes – Waar een puzzel gebruikt wordt om één oplossing te vinden, geven loose parts juist de mogelijkheid om eindeloos te variëren.
  3. Kinderen kunnen Loose parts op elke gewenste maniergebruiken, waarbij er geen goed of fout is – Het spelen met losse stukjes stimuleert het zelfvertrouwen, want kinderen bepalen zelf uitdagingen aansluitend bij hun ontwikkelingsniveau.
  4. Loose parts kunnen gebruikt worden in combinatie met andere materialen om de fantasie en verbeelding van een kind te prikkelen en te ontwikkelen – Kijk bijvoorbeeld maar eens in de keuken wat voor materiaal je zou kun gebruiken om toe te voegen aan een spel met je kind.
  5. Loose partsstimuleren samenwerken en communiceren met anderen – Doordat jij iets bedenkt, helpt dat jouw vriendje weer om daarop voort te borduren en met andere creatieve ideeën en oplossingen te komen.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *